AENC Audiovisual Nederland
AENC Audiovisual Nederland
Van Hennaertweg 6
2952 CA Alblasserdam
0031 - (0)78 - 69 95 888 - contact@aenc.nl
Slimme oplossingen voor het moderne werken

 
 

Wat is het verschil tussen LCD, Plasma, LED of Oled?

Met de komst van de LED televisie is er en derde keuze bij gekomen in de televisie markt. Dit maakt het er bij de aanschaf van een nieuwe televisie niet bepaald makkelijker op: want waar doe je nu het beste aan? LED, LCD of plasma? Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van de technieken op een rijtje.

De Techniek

In technisch opzicht kunnen we de televisies in twee groepen verdelen: plasma en LCD/LED. Het is namelijk een fabeltje dat de LED televisie een geheel op zich zelfde staande technologie is: in feite zijn een LCD en een LED televisie hetzelfde.

Een LCD en een LED televisie werken namelijk door middel van vloeibare kristallen ( vandaar ook Liquid Crystal Display ) die dmv elektrische schokjes in staat zijn om de draairichting van het licht te veranderen. Hierdoor kan het licht tegengehouden of juist doorgelaten worden door de polarisatiefilters waardoor de hoeveelheid doorgelaten licht geregeld kan worden. Per pixel zijn er 3 van deze kristallen in de kleuren rood, groen en blauw. Met deze kleurcombinaties zijn alle kleuren te maken en door er voor te kiezen om een pixel geen licht door te laten is ook zwart beeld mogelijk.

Om zichtbaar beeld weer te geven is er echter wel licht nodig en hier zit het grote verschil tussen een LCD en LED televisie. Bij een LCD televisie bestaat de lichtbron uit CCFL lampen en omdat deze relatief groot zijn van formaat is een LCD televisie altijd redelijk dik. Bij een LED televisie bestaat de lichtbron echter uit LED lampjes en omdat deze zeer klein van stuk zijn is het mogelijk om zeer dunne televisies te creëren. Daarnaast produceren de LED lampjes minder warmte, gebruiken ze minder energie en is de beeldkwaliteit beter. Zie daarvoor het hoofdstuk beeldkwaliteit.

Een plasma televisie is echter een heel ander verhaal. Deze televisie werkt door middel van gasontlading, zoals de tl-buis. Elke pixel bestaat uit een afgesloten ruimte met een gas en een elektrische spanning zorgt ervoor dat dit gas geïoniseerd wordt waardoor het gas licht gaat geven in een bepaalde kleur. Doordat dit zeer complex is zijn plasma televisies niet kleiner dan 1 meter beelddiagonaal verkrijgbaar en niet zo dun als LED televisies, ondanks het ontbreken van een lichtbak.

Zie ook de volgende illustraties:

 

Beeldkwaliteit

De uiteindelijke keuze voor een televisie draait uiteraard om de beeldkwaliteit. Op dit moment zijn wij van mening dat een plasma televisie altijd nog de beste beeldkwaliteit biedt. De kleurechtheid, reactietijd en zwartwaarden van een plasma televisie zijn gewoon nog steeds superieur aan die van een LCD televisie. Vooral fanatieke gamers en filmliefhebbers weten dit te waarderen. Het nadeel van de plasma televisie blijft de gevoeligheid voor inbranden, al is dit de laatste jaren een stuk minder geworden. Daarnaast gebruikt een plasma televisie meer stroom dan een LCD/LED televisie.

De LCD televisie is met de LED technologie de plasma televisie echter heel dicht genaderd. Deze LED technologie zorgt namelijk voor zeer goede kleurwaarden en maakt zeer dunne televisies mogelijk waardoor de televisie echt plat op de muur kan hangen. Het nadeel van de LED (en LCD) televisies blijven echter nog steeds de backlight bleeding (niet bij local dimming LED) en de relatief hoge reactietijd. Een groot pluspunt van de LED televisie echter is het lage stroomverbruik, niet geheel onbelangrijk voor een apparaat wat vele uren per week aanstaat.

Het is echter wel zo dat deze minpunten voor velen niet zichtbaar zijn omdat ze nauwelijks opvallen bij normaal televisie gebruik.

Overzicht

Conclusie

Als u op zoek bent naar een televisies kleiner dan één meter is de keuze snel gemaakt omdat u enkel kunt kiezen uit de LED en LCD televisies. Als het budget het toelaat is het slim om voor de LED televisie te kiezen omdat deze het beste biedt op het gebied van LCD televisies.

Voor televisies groter dan een meter gaat zoals eerder vermeld de voorkeur altijd nog uit naar de plasma televisie door de goede beeldkwaliteit. De nieuwe LED televisies biedt echter goed tegenstand aan deze beeldkwaliteit en combineert dit met een dun design en laag stroomverbruik. Het is daarom slim om goed af te wegen waar je prioriteiten liggen: design en stroomverbruik of beeldkwaliteit.

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed aan te raden om goed vooronderzoek te doen: ga naar speciaalzaken en vergelijk verschillende televisies, lees ervaringen op internet en ga op zoek naar reviews. Elke televisie biedt in de praktijk immers andere eigenschappen, hoe mooi de theorie ook klinkt.

3D Televisie
Hoe zit het echter met de 3D techniek? Hier kunnen we kort over zijn: door zijn snelle responsetijd heeft de plasma televisie de voorkeur bij een 3D televisie. Door zijn snelle responsetijd is er namelijk minder crosstalk aanwezig dan bij LED 3D televisies, die een aanzienlijk hogere responsetijd hebben.

OLED?
U zult vast en zeker het een en ander hebben gelezen hebben over de komst van OLED televisies. Deze televisie combineert alle voordelen van LCD, LED en plasma televisies met elkaar: geen responsetime, onbeperkte kijkhoek, natuurgetrouwe kleuren en daarnaast zijn de schermen zeer plat. De ideale televisie!
Het is echter niet noodzakelijk om de aanschaf van uw nieuwe televisie uit te stellen en te wachten op de OLED TV. De techniek heeft nog te maken met vele kinderziektes en de levensduur van de panelen is bij de huidige modellen relatief kort. Daarnaast hebben fabrikanten door de slechte economische markt hun visie niet op de ontwikkeling van de OLED liggen waardoor het waarschijnlijk nog enkele jaren zal duren voordat de OLED techniek op grote schaal zal verschijnen in consumenten televisies. Daarnaast zullen de OLED televisies in eerste instantie schreeuwend duur zijn.

Wat is het verschil tussen LCD, Plasma, LED of Oled? - Wat is het verschil tussen LCD, Plasma, LED of Oled?
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • Mister Cash
  • Cash