AENC Audiovisual Nederland
AENC Audiovisual Nederland
Van Hennaertweg 6
2952 CA Alblasserdam
0031 - (0)78 - 69 95 888 - contact@aenc.nl
Slimme oplossingen voor het moderne werken

 
 

Lichtopbrengst

Een veelvuldig opduikende term bij beamers is lichtopbrengst of het lichtvermogen van een lamp. Maar wat is dat nou precies en hoeveel lumen heb jij nu nodig voor jouw beamer? Een uitleg en tabellen die je als richtlijn kunt gebruiken. 

Uitgedrukt in lumen, gemeten door ANSI

De lichtopbrengst of het lichtvermogen van een lamp, in dit geval voor in een beamer, wordt uitgedrukt in lumen. De waarden worden gementen via de ANSI-methode (ANSI staat voor American National Standard Institute). Dit instituut heeft de meting van de lichtopbrengst gestandaardiseerd en wordt door bijna alle fabrikanten gehanteerd. Om een idee te geven van de waarde: een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtopbrengst van ongeveer 1200 lumen.

De hoeveelheid licht die op het scherm valt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het beeld. Hoe hoger de ANSI-waarde, hoe beter het beeld zal zijn bij slechte lichtomstandigheden. Hoe lager de ANSI-waarde, hoe meer je de kamer moet verduisteren.

Of de lichtopbrengst voldoende is, hangt af van de oppervlakte van het scherm en het omgevingslicht. Hoe lichter de ruimte waarin wordt geprojecteerd, hoe meer lichtopbrengst de projector moet hebben om een goed beeld te kunnen weergeven. Dit speelt vooral een rol bij presentaties in bijvoorbeeld PowerPoint. Filmbeelden zijn minder gevoelig voor lichtopbrengst. 

 

Naast de lichtsterkte is de contrast ratio medebepalend voor de scherpte van het beeld. Hoe hoger, hoe beter. Vooral de zwartweergave wordt beter bij het toenemen van de contrast ratio. Belangrijk voor films, wellicht minder belangrijk voor presentaties.

Welke lichtsterkte in je beamer heb je nodig?

Aan de hand van de onderstaande tabellen bepaal je eenvoudig hoe sterk de lichtopbrengst moet zijn. Daarbij maken we onderscheid tussen zakelijk gebruik, een thuisbioscoop en presentatie voor grote groepen.

Voor zakelijk gebruik / beeldformaat 4:3

Bepaal de gewenste schermgrootte en de verwachte hoeveelheid licht. Rechts staat de benodigde lichtsterkte.

 

Homecinema / gebruik in de woonkamer / beeldformaat 16:9

Bepaal de gewenste schermgrootte en verwachte hoeveelheid licht tijdens het afspelen van een film. Rechts staat de benodigde lichtsterkte.

 

Grote zalen / beeldformaat 4:3

Bepaal de gewenste schermgrootte en het aantal zitplaatsen in de zaal. Rechts staat de benodigde lichtsterkte.

 

Opmerking: ook van invloed is de afstand tot het scherm vanaf de laatste stoel.

Lichtopbrengst - Lichtopbrengst
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • Mister Cash
  • Cash