AENC Audiovisual Nederland
AENC Audiovisual Nederland
Van Hennaertweg 6
2952 CA Alblasserdam
0031 - (0)78 - 69 95 888 - contact@aenc.nl
Slimme oplossingen voor het moderne werken

 
 

Hoe kiest u een juist projectiescherm?

Een projectiescherm is simpelweg noodzakelijk bij opzicht of doorzichtprojectie. Het projectiescherm is het laatste element in de keten van een audiovisuele installatie en essentieel om de best mogelijke kwaliteit in het geprojecteerde beeld te bereiken. Projectie op een ander oppervlak of materiaal zal waarschijnlijk een beeld geven, maar zal nooit de heldere en uniforme reflectie geven die een projectiescherm garandeert. Onze projectieschermen zijn beschikbaar met een brede keuze in projectiedoeken.

Elk projectiedoek heeft zijn eigen kenmerken die bepalen hoe het omgaat met de verschillende projectieomstandigheden om het geprojecteerde beeld te behouden of te verbeteren. Een projectiedoek heeft een reflectieve coating welke het geprojecteerde licht richting het publiek reflecteert en zorgt voor een gelijke verdeling van het licht. Hierdoor is de selectie van het juiste projectiedoek een essentieel deel van de planning van een audiovisuele installatie.
Een projectiedoek zal de volgende essentiële resultaten geven:

  • Een vlak oppervlak om op te projecteren. Een projectiescherm geeft een vlak en daarvoor ontwikkeld oppervlak om het geprojecteerde beeld re reflecteren richting het publiek zonder de inhoud te beïnvloeden. Dit is cruciaal om een scherp en gedetailleerd geprojecteerd beeld te bereiken.
  • Een groot formaat beeld. Met projectie kunnen zeer grote beelden worden geprojecteerd voor een groot publiek. Onze projectieschermen zijn ontwikkeld voor de meest geavanceerde projectoren.
  • Een uniform beeld. Een gelijkmatige distributie van licht op een projectiedoek heet in projectietermen een goede uniformiteit. Uniformiteit is essentieel voor een egaal beeld met een brede kijkhoek in de gewenste richting.

Vier simpele stappen om het juiste projectiescherm te selecteren
 

De selectie van het juiste projectiescherm, stap voor stap
Wij leveren veel verschillende type projectieschermen in allerlei formaten, beeldverhoudingen en doeksoorten. Wij helpen u graag bij de selectie van het juiste projectiescherm, maar met deze stappen kunt u zelf ook uw selectie maken.


1. Grootte van de ruimte > grootte van het projectiescherm

Kijk eerst goed naar de maten van de ruimte om de maten van het projectiescherm te bepalen. De beperkingen van de ruimte en de positie van het publiek bepalen de grootte van het projectiescherm. Het publiek bepaalt de noodzakelijke grootte van het projectiescherm en niet de projector.

De hoogte van het projectiescherm moet ongeveer gelijk zijn aan 1/6e van de afstand tussen het projectiescherm en de laatste rij stoelen. Dit is om er zeker van te zijn dat iedereen in het publiek de tekst kan lezen en het detail in het geprojecteerde beeld kan zien. Ideaal gezien zou de afstand tot de eerste rij stoelen ongeveer anderhalf keer de hoogte van het projectiescherm moeten zijn bij professionele toepassingen en twee keer deze hoogte bij een thuisbioscoop. De onderkant van het projectiescherm zou ongeveer 125 cm van de vloer gepositioneerd moeten worden in een professionele situatie zodat iedereen comfortabel het geprojecteerde beeld kan zien. Voor een thuisbioscoop moet de onderkant van het projectiescherm tussen de 60 en 90 cm van de vloer worden gepositioneerd. Deze basisregels geven een goede indicatie van het ideale formaat, maar er moet ook rekening worden gehouden met de hoogte van het plafond. Vaak is de hoogte van het plafond de limiterende factor bij de bepaling van de maximale hoogte van het projectiescherm.

Voor een correcte en ergonomische positionering van het zichtvlak kan het nodig zijn om een extra hoog zwart bovenkader boven het zichtvlak te plaatsten.


2. Toepassing > aspect ratio (beeldverhouding)

De beeldverhouding van de projector zou gelijk moeten zijn aan de beeldverhouding van het projectiescherm, zodat het geprojecteerde beeld exact binnen het zwart omkaderde zichtvlak past. Een zwart kader rondom een geprojecteerd beeld verhoogt het waargenomen contrast van het beeld en omlijst het beeld. Veelgebruikte aspect ratio's zijn:

4:3 (Video) - Presentaties: Dit was het standaard TV en computer formaat.
16:10 (Wide) - Presentaties: Dit is het huidige computer formaat en is vandaar ook het logischer formaat voor professionele presentatie toepassingen.
16:9 (HDTV) - Films: Dit is het huidige TV formaat.
2.35:1 (Cinemascope) - Films: Dit is een aspect ratio welke dicht bij het formaat ligt van de meeste DVD's.
1:1 (vierkant) - Overhead projectie: Dit is een ouder formaat dat gebruikt werd voor overhead projectoren en wordt nog regelmatig misbruikt voor hedendaagse projectoren.

Is voor uw installatie een andere beeldverhouding nodig? Laat het ons weten en wij maken het projectiescherm exact volgens uw wensen.

3. Omgeving en projector > projectiedoek

De selectie van het ideale projectiedoek wordt bepaald door de content van de projectie, de positie en de prestatie van de projector, de hoeveelheid omgevingslicht en de toepassing. Deze variabelen moeten op elkaar worden afgestemd om het optimale geprojecteerde beeld te krijgen. Het projectiedoek is met afstand het meest belangrijke element in de selectie van een projectiescherm. In ons uitgebreide assortiment van projectiedoeken kunt u kiezen voor een projectiedoek met een hogere gain voor situaties met veel omgevingslicht of een minder krachtige projector (bijvoorbeeld: Pearlescent, High Power® en Datalux). U kunt ook een projectiedoek kiezen dat zorgt voor diepere zwartwaardes in de projectie voor wanneer het geprojecteerde beeld een ‘boost' in contrast nodig heeft (bijvoorbeeld: High Contrast Cinema Vision en High Contrast). Voor doorzichtprojectie hebben wij verschillende types projectiedoeken (bijvoorbeeld: Da-Tex®, Dual Vision en Ultra Wide Angle). Gaat u projecteren met passieve stereoscopische 3D dan raden wij aan om 3D Virtual Grey (opzichtprojectie) of 3D Virtual Black® (doorzichtprojectie) te gebruiken. Beide projectiedoeken bieden een behoud van polarisatie van 99%.

Voor de meest veeleisende installaties waar detail in de projectie noodzakelijk is, adviseren wij uitsluitend het gebruik van projectieschermen met een opgespannen projectiedoek. Een ‘tensioned' (gespannen) projectiedoek garandeert een perfect vlak zichtoppervlak en kan daarom zonder beeldverlies een hoog detail in het geprojecteerde beeld bereiken. Als u gebruik maakt van een ‘short throw' of ‘ultra short throw' lens is het noodzakelijk om een gespannen projectiedoek te gebruiken vanwege de extreme hoek waarmee het geprojecteerde licht het projectiedoek bereikt. De volgende projectiedoeken zijn beschikbaar in een gespannen variant: Matwit, Pearlescent, High Contrast Cinema Vision, High Contrast Cinema Vision Sound, Da-Tex®, Dual Vision, Ultra Wide Angle, 3D Virtual Grey en 3D Virtual Black®.

4. Uw eisen > het type projectiescherm dat u nodig heeft

Als laatste stap dient u te bepalen wat voor type projectiescherm u nodig heeft voor uw situatie. U kunt kiezen voor een van de volgende types projectieschermen:

  • Elektrische projectieschermen voor plafondinbouw
  • Projectieschermen voor wand of plafond (elektrisch of handbediend)
  • Frame projectieschermen
  • Doorzichtprojectieschermen
  • Portable frame projectieschermen
  • Mobiele en statief projectieschermen
Hoe kiest u een juist projectiescherm? - Hoe kiest u een juist projectiescherm?
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • Mister Cash
  • Cash